14 Aralık 2007 Cuma

Toy Muzik Topluluğunun Tarihçesi





1981 yılında, Cemal Mehmethanoğlu, Gürbüz Aktaş, Yasin Sarcan, Çetin Hanay, Meral Bakar, Meral ..., Ahmet Okyak, Soner Çiçek tarafından kurulan grup, 1987 yılına kadar faaliyetlerini devam etmiştir.
Gruba daha sonra Seyit Rıza Mir Nejat, Hüsrev Öztürk, İlhan Çiftçi, Birgül Öztürk, Nilgün Öztürk, Ayda ve Kamyar Amadi, Mustafa Şadıman, Kemal Aksüyek ... gibi bir çok arkadaş katılmıştır.
Topluluk ilk konserini 1982 Mayısında Atatürk Kültür Merkezinde vermiştir.Türkiyede seslendirdiği şarkılar anlamında bir ilk ve son olan topluluk, ilk konserinde, Azerbaycan Halk Mahnılarından ve Besteker Mahnılarından en güzel örnekler seslendirmiştir.
Grubun solistlerinden Ayda Amari'nin seslendirdiği, Yalgızam Yalgız ve Turnalar mahnısı, Solistlerden Mustafa Şadımanın seslendirdiği, İlk Defe Sahilde Gördüm mahnısı, Koro'nun sislendirdiği, Gözeldi, Alagöz, Qubanın Ağ Alması, Ama Ovçu, gibi mahnılar büyük ilgi toplamıştı.
İlk konserimizden aklımda kalan bir kaç ayrıntı ise şunlardı. İlk konserimiz olmasına rağmen, 800 kişilik AKM tam dolmuş, yaklaşık 200 kişilik misafirimiz ise yer bulamayıp geri dönmüştü.
Unutamadığım olaylardan birisi, Rahmetli Hüsrev Öztürk arkadaşımızın, fülütle seslendirdiği Azerbaycan Suiti adlı muzik idi. Unutamadıklarımdan birisi de, Rıza arkadaşımızın evinde, gecelerin geç saatlerine kadar Ayda Amari ve Hüsrev Öztürk arkadaşımızla yaptığımız çalışmalardı. Bu çalışmalar sırasında, kucağında rakı şişesiyle sabahlayan ve sabaha karşı uykusuzluğu dayanamayıp sızan Hüsrev arkadaşımız.
Daha sonraki konserlerimiz ise, Küçük yalıda, sonradan yıkılan saray sinamısında yaptığımız konser, Amerikan Kız Lisesi Salonunda bir günde yaptığımız 3 seanslık konser, Buca İzcilik Merkezi solununda yaptığımız konserler, Atatürk Spor Salonunda yaptığımız konser, Söke Güllük belediyesinin düzenlediği festivalde yaptığımız konserler.
Geçen uzun yıllar nedeniyle grubumuzdaki arkadaşların adlarını ve konserlerimizin bir kısmını hatırlayamıyorum.Önümüzdeki günlerde, konser fotograflarımızın bir kısmını, konserlerimizle ilgili daha detaylı bilgileri ve fotografları da yayınlayacağım. Bu yazıda yayınladığım fotograflar Amerikan Kız Lisesi Salonunda verdiğimiz konserlere ait.

Hiç yorum yok: